با افزایش روند شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها و همچنین، با توجه به بروز بحرانهای زیست محیطی در شهرها و کاهش سطح عمومی زندگی مردم و کاهش رضایت از زندگی، سالمسازی محیطهای شهری و حفظ محیط زیست برای شهروندان امروز و نسلهای آینده اهمیت بسیاری دارد؛ بنابراین، در تدوین و اجرای برنامههای توسعه فضایی […]
با افزایش روند شهرنشینی و صنعتی شدن شهرها و همچنین، با توجه به بروز بحرانهای زیست محیطی در شهرها و کاهش سطح عمومی زندگی مردم و کاهش رضایت از زندگی، سالمسازی محیطهای شهری و حفظ محیط زیست برای شهروندان امروز و نسلهای آینده اهمیت بسیاری دارد؛ بنابراین، در تدوین و اجرای برنامههای توسعه فضایی برای دستیابی به توسعه اخلاقی، متعادل، متوازن و پایدار، توجه به فضای سبز از جایگاه ویژه و ممتازی برخوردار است.
بوستانها و فضاهای سبز شهری و روستایی از طریق حفاظت مستقیم و غیرمستقیم در برابر عوارض فیزیکی محیطی، تأثیر مثبتی بر محیط زیست شهری و روستایی دارند. فضاهای سبز و بوستانها، ما را در برابر آلودگی هوا، آلودگیهای صوتی، باد، فرسایش خاک، گرما و… حفاظت میکنند (۱)؛ فضای سبز همچنین موجب مهار تابش سیستم نور آفتاب و کاهش تبخیر شدید میشود و یکی از مهم ترین عوامل جهت پایداری محیط زیست شهری محسوب میگردد.
منظور از فضاهای سبز شهری، نوعی از سطوح کاربری زمین شهری با پوششهای گیاهی انسان ساخت میباشد. که هم واجد بازدهی اجتماعی و هم واجد بازدهی اکولوژیکی هستند. فضاهای سبزشهری، بخشی از فضای باز شهری است که عرصههای طبیعی یا اغلب مصنوعی آن، زیر پوشش درختان، درختچهها، بوتهها، گلها، چمنها و سایر گیاهانی است که براساس نظارت و مدیریت انسان با در نظر گرفتن ضوابط، قوانین و از بازدهی زیست محیطی و اکولوژیکی معین که در شرایط زیست محیطی شهر حاکم میباشد. از دیدگاه شهرسازی، فضای سبز شهری در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است که از انواع پوششهای گیاهی تشکیل شده است و بهعنوان یک عامل زنده حیاتی در کنار کالبد بیجان شهر، تعیین کننده ساختار مورفولوژیک شهر است (۲).
فضاهای سبزی هستند که واجد بازدهی اجتماعی و فرهنگی می باشند. این فضاها معمولا برای عموم مردم در گذران اوقات فراغت، تفریح و مصاحبت با دوستان و همچنین گردهمایی های ورزشی، اجتماعی و فرهنگی استفاده می شوند.
نکته درخور توجه در مورد شهرهای خرمشهر و مینوشهر اینکه با توجه به شرایط ویژه آب و هوایی این دو شهر، پالایش هوا که درختان انجام میدهند، میتواند منجر به کاهش چشمگیر و پایدارِ هزینه های کاهش آلودگی هوا و میزان آن گردد. به علاوه ارزشهای زیباشناختی، تاریخی و تفرجی فضاهای سبز و بوستانهای شهری باعث افزایش جذابیت شهر ایجاد آرامش در خانواده ها و تحکیم بنیان خانواده و رفاه بانوان محترم خرمشهری و مینوشهری، افزایش ارزش گردشگری و جذب گردشگر، اشتغال زایی، رونق اقتصادی و در نتیجه درآمد و توسعه اقتصادی شهرستان میشود.
همان گونه که در بیانیه چهارم بر آن تاکید شد، مسئولین و تصمیم سازانِ خرمشهری و مینوشهری باید درنظر داشته باشند، گزینش مکان مناسب برای پارکها و فضاهای سبز شهری، که در ارتقاء رضایت شهروندان و تداوم کیفیت زندگی مردم نقش اساسی دارند، یک فرایند بسیار پیچیده است که نه تنها نیازمند تواناییهای علمی و تکنیکی فراوانی است، بلکه بی تردید، نیازهای فضایی کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، محیطی و سیاسی را نیز میطلبد (۳). در این ارتباط، ارتقاء عملکرد سیستم تصفیه فاضلاب و کنترل کمی و کیفی روان آبها سطحی که در فصولی خاص به شکل چشم گیری در شهرستان خرمشهر و مینوشهر به یک چالش جدی برای شهروندان و دهوندان تبدیل شده اند، به منظور جایگزینی این دو منبع با آبهای زیرزمینی که قابلیت اسفاده پسابهای استفاده شده از جمله آبیاری فضاهای سبز شهری و توسعه پارکها و آبیاری درختان که میتواند در تعدیل آب و هوایی و کاهش آلودگی هوا موثر باشد، اثرات اقتصادی و محیط زیستی مثبت و پایداری و چشمگیری به همراه خواهد داشت و منجر به بهبود کیفیت زندگی شهری و روستایی شهروندان و دهوندان خواهد شد؛ با بکارگیری چنین سیاستی، ضمنِ حل مشکل سیل آبهای سطحی که چالشی اساسی برای شهروندان و دهوندان خرمشهری و مینوشهری محسوب میگردد، قطعا شاهد تامین آب مورد نیاز برای کلیه فضاهای سبز شهری، بوستانها و درختان خواهیم بود.
فرجام سخن:
نهایتا در راستای تحقق چشم اندازهای فوق، راهکارهایی بدین شرح پیشنهاد می گردد:
۱. اهمیت دادن به توزیع عادلانهی فضای سبز در سطح شهر خرمشهر، بهگونهای که همه شهروندان بتوانند از فضای سبز در کمترین زمان و حداقل هزینه، استفاده نمایند؛ ۲. توجه به جمعیت، فرهنگ، مسائل اجتماعی و اقتصادی شهر خرمشهر در احداث فضاهای سبز و بوستانها؛ ۳. لحاظ نمودن پتانسیلها و محدودیتهای فضاهای شهری؛ ۴. توجه به معیارهای مکانیابی در برنامهریزی کاربری اراضی (سازگاری، آسایش، کارآیی، مطلوبیت، سلامتی، استانداردهای ایمنی)؛ ۵. استفاده از ابزار و روشهای به روز در تجزیه و تحلیل اطلاعات و مکانیابی فضای سبز مانند سیستم اطلاعات جغرافیایی؛
بررسی اثرات اجتماعی و روانی فضای سبز عمومی و پارکها و توجیه و تبیین آن برای کارشناسان طرحهای شهری؛ ۷. برای جلوگیری از تبدیل شدن فضاهای سبز و بوستانها به مامنی برای حضور افرادی که مخل امنیت خانواده ها و بالاخص بانوان محترم خرمشهری و مینوشهری، نظارت مستمر و قاطعانه بر فضاهای سبز و بوستانها لازم و ضروری به نظر میرسد؛ ۸. جهت تامین امنیت خانواده ها و بالاخص بانوان خرمشهری و مینوشهری در فضاهای عمومی-نظیر بوستانها- تهیه و اجرای جمع آوری و ساماندهی سگهای ولگرد که ناقل برخی بیماری خطرناک نیز میباشند.
پی نوشتها:
۱. جهت مطالعه بیشتر در این زمینه بنگرید به: جنادله، علی (۱۳۹۵)، فضاهای سبز شهری و کیفیت زندگی (مدلی برای ارزیابی تاثیرات اجتماعی بوستانها و فضاهای سبز شهری و کاربرد تجربی آن در سه بوستان شهر تهران)، فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، سال۷، شماره۲۷، تابستان۱۳۹۵، صص۲۲۵-۲۸۱.
۲. جهت مطالعه بیشتر در این زمینه بنگرید به: سعیدنیا، احمد (۱۳۷۹)، فضای سبز شهری، تهران: انتشارات مرکز مطالعات برنامهریزی شهری وزارت کشور، جلد نهم، ص۳۱؛ جنادله، علی (۱۳۹۵)، فضاهای سبز شهری و کیفیت زندگی (مدلی برای ارزیابی تاثیرات اجتماعی بوستانها و فضاهای سبز شهری و کاربرد تجربی آن در سه بوستان شهر تهران)، فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، سال۷، شماره۲۷، تابستان۱۳۹۵، صص۲۲۵-۲۸۱.
۳. جهت مطالعه بیشتر در این زمینه بنگرید به: پریزادی، طاهر و همکاران (۱۳۹۱)، مکانیابی فضای سبز شهری (پارکهای درونشهری) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (مطالعه موردی: منطقه ۹ کلانشهر مشهد)، فصلنامه برنامهریزی فضایی، دوره۲، شماره۳، اسفند۱۳۹۱، صص۱۱۱-۱۳۴.
- نویسنده : دکتر عباس پورمند
- منبع خبر : همگام خبر
Friday, 20 September , 2024